ВЕСТИ

Информации за најновите случувања

Eric Graf sensei

Од 22-ри до 24-ти МАЈ 2009 г. учителот Ерик Граф од Швајцарија ќе биде по втор пат гостин на нашиот клуб и ќе одржи семинар на кој што можат да учествуваат сите заинтересирани аикидоки од земјава и странство.

Местото на одржување е салата на Карате центарот РАБОТНИЧКИ (веднаш до ТЦ Беверли Хилс)! Овој пат ќе имаме промотивна цена! Не пропуштајте!

Вчера (12.04.2009) во нашиот клуб се одржа тренинг кој е посебен по неколку нешта.

Најпрво, иако не е прв пример за меѓуклубско дружење, сепак тоа е првиот тренинг за меѓуклубско дружење на кој присуствуваа аикидоки од дури четири клуба од Македонија. Соработката помеѓу сите кои вежбаат аикидо е во врвот на вредностите кои ги негуваме и со сите заложби се трудиме тоа и да го постигнуваме. Овој тренинг беше плод токму на таквите заложби, и искрено се надеваме дека во иднина ќе се реализираат уште настани со истата намена - да вежбаме едни со други и заедно да напредуваме.

кенбукан на гости во хенбо

Тренингот што го одржа Љупчо сенсеи од Кенбукан, Битола, беше одлично организиран и особено интересен за членовите на Хенбо. Различниот начин на водење на тренингот и формалните разлики на изработените техники беа одлична лектира за нас и со сигурност ќе остави позитивна трага во нашето вежбање. Од она што по тренингот можев да го слушнам како реакции од нашите членови, заклучокот е дека добивеме една навистина добра лекција. Се надевам дека наскоро ќе го повториме ваквото искуство.

Голема благодарност и до останатите членови на клубот Кенбукан, кои ги почуствувавме многу блиски по ентузијазмот и љубовта што ги делиме кон аикидото. Така треба, само напред!

Настанов со свое присуство го поддржаа и клубовите Агатсу и Заншин од Куманово со кои традиционално имаме одлична соработка.

Па, се гледаме во наредната прилика! :)

 

На 12 април (недела) во редовниот термин од 17 часот ќе гостуваат членови на аикидо клубот од Битола - Кенбукан. Тренингот ќе го води учителот од овој клуб, Љупчо Ошавков 2.Дан Аикикаи. Ова дружење го организираме во согласност со нашите вообичаени стремежи за соработка и размена на знаење и искуство.

Доколку освен нашите членови има и други заинтересирани за присуство на овој тренинг, претходно нека го најават своето учество.

logo Kenbukan, Bitola

Ljupco Osavkov i Zdravko Kuzmanovski od Kenbukan, Bitola

 

 

Кваранта сенсеи одржа уште еден семинар со многу нови и корисни нешта за нашиот напредок во аикидото. Оваа година гости имавме од Бугарија и Србија, а и од некои од останатите клубови во Македонија, поточно од Битола и Куманово. За жал повторно немаше ниту еден претставник од другите клубови од Скопје.

Се надеваме дека на следниот ќе има уште повеќе присутни!

Погледенте ги сликите кликнувајќи на следната:

henbo seminar

 

Quaranta sensei

Во викендот на крајот од февруари (27, 28 и 01 Март) нашиот клуб ќе го организира четвртиот по ред семинар со учителот Микеле Кваранта од Базел, Швајцарија. Семинарот ќе биде отворен за сите заинтересирани. Веќе е најавено учество од соседните земји Србија и Бугарија, а гости ќе има и од други европски држави.

Местото на одржување ќе биде салата на карате клубот РАБОТНИЧКИ (до ТЦ Беверли Хилс). Не ја пропуштајте приликата!

Преземете ја поканата во PDF формат <ОВДЕ>.

 

Bosko Jelic

На 22-ри и 23-ти НОЕМВРИ 2008 г.учителот Бошко Јелиќ од Србија ќе биде гостин на нашиот клуб и ќе одржи семинар на кој што можат да учествуваат сите заинтересирани аикидоки од земјава и странство.

Местото на одржување е салата на Карате центарот РАБОТНИЧКИ (веднаш до ТЦ Беверли Хилс)! Не пропуштајте!

Повеќе информации > Тука!

Минатата сабота (25 октомври) во Белград се одржа традиционалниот аикидо настан - Аикидо трофеј на градот Белград. Оваа година тренинзите ги водеа Микеле Кваранта сенсеи и Јелена Врзиќ сенсеи како претставници од ААС и Мирко Јовандиќ сенсеи од АУС. Учесниците можеа да видат три различни гледишта кон аикидото и од секое да извлечат многу поуки. Нашиот клуб учествуваше со тројца претставници.

Во неделата пак, во салата на аикидо клубот Сеишин од Белград, се одржа бројно полагање за Дан степени во ААС и доделување на дипломите од полагањата од изминатиот перид, на кое дипломата за 1 Дан ја прими и учителот во нашиот клуб - Дамјан Цингарски.

diploma

 

sofia group sm

На покана од Бугарската аикидо асоцијација на чело со Едвард Германов сенсеи (5 Дан Аикикаи), Кваранта сенсеи на 18-ти и 19-ти октомври одржа викенд семинар во Софија, Бугарија. Семинарот беше најавен како најатрактивен за оваа година во Бугарија и потполно ја оправда најавата. Учествуваа околу 100 аикидоки од Бугарија, Македонија, Швајцарија, Грција, Србија и Соединетите Американски Држави.

Уводните тренинзи ги водеше Германов сенсеи и низ ралични инвентивни форми претстави многу убаво аикидо. По него, Кваранта сенсеи ги објаснуваше основните начела на дидактичкиот систем на Икеда сенсеи и разбуди огромен интерес кај присутните.

Кваранта сенсеи ја има посетено Софија и во минатото како асистент на Икеда сенсеи, а сега за прв пат како учител.

Изминатиот викенд (26 и 27 септември 2008) белградскиот клуб Сеишин ја покани Јелена Врзиќ сенсеи да одржи два тренинга на кои ќе презентира дел од искуството стекнато при недамнешната едномесечна посета на Хомбу доџо во Токио, Јапонија.

Се заблагодаруваме за пренесеното на сенсеи Јелена и секако на домаќините за организацијата.

jelena seishin

 

Од 30 мај до 1 јуни 2008 во главниот град на Чешка се одржа вториот од серијата учителски семинари за инструктори кои предаваат Аикидо според дидактичкиот систем на Масатоми Икеда сенсеи 7.Дан Аикикаи. Првиот се одржа во ноември 2007 во Базел. Овојпат во полн состав претставниците од Полска, Чешка, Словачка, Холандија, Македонија, Германија, Хрватска, Украина и Швајцарија го проследија семинарот.

Како и првиот пат, семинарот го водеше учителот Кваранта. Темата беше програмата за полагање за 6-ти кју степен, т.е. што во однос на неа треба да знаат учителите и што треба да се очекува од учениците. Исто така беше образложено зошто Икеда сенсеи го вовел 6-тиот кју, иако во Јапонија вообичаено првиот степен е 5-ти кју.

Сè се одвиваше во одлична атмосфера и семинарот, се разбира, заврши успешно и на општо задоволство на сите.

Повеќе слики од настанот можете да погледнете кликнувајќи на следнава.

Prg index