Џу-Џуцу

Џу-џуцу

samurai-woodblock
Претстава на самураи во боречки зафат

Џу-џуцу во превод значи „Боречка вештина без оружје“. Тоа всушност претставува општо име (генеричко име) за сите боречки вештини кои се познати во денешно време, а во кои што се употребува само човечкото тело без дополнително користење на оружја и оклопи. Главно поради непознавањето на јапонскиот јазик во земјите од остатокот од светот, терминот џу-џуцу денес се користи како име за посебна боречка вештина на исто рамниште со карате, џудо, аикидо, итн. Но, корисно е да се знае дека џу-џуцу е практично множество кое ги опфаќа и содржи сите овие посебни вештини.

"ЏУ" ( 柔 ) може да се преведе како "нежна, мека, еластична, флексибилна, а "Џутсу" ( 術 ) може да се преведе како "уметност" или "вештина".

Џу-џуцу е наука или вештина за борење гради в гради, без оружје. За таа цел се изучуваат удари, зафати, лостови, фрлања, одбрамбени елементи, избегнувачки движења итн. Целта на ова изучување е да се онеспособи противникот, повредувајќи го или убивајќи го. Оваа неблагородна и деструктивна цел е подразбирлива за времето во кое настанале ваквите боречки вештини, но од денешен аспект не е посакувана. Јапонската традиција во негувањето на знаењата за овој вид на вештини се должи на осознавањето на придобивките од самото знаење и сфаќањето дека не мора да се употребува таквото знаење за деструкција, туку посредно, за конструктивност и општа и лична добробит.

Matsuyo Maeda
Мицујо Маеда

Бразилското Џиу-џицу - (БЏЏ) е развиено откако јапонецот Мицујо Маеда го донел џудото во Бразил во 1914 година. Маеда го подучувал Карлос Грејси (Carlos Gracie), син на негов тамошен пријател Гастао Грејси (Gastão Gracie) бразилски бизнисмен и политичар. Откако Карлос ја научил вештината од Маеда, тој го пренел стекнатото знаење на своите браќа Освалдо (Oswaldo), Гастао Џуниор (Gastão Џуниор), и Џорџ (George). Во меѓувреме, Хелио Грејси (Hélio Gracie), кој се уште бил дете, ѕиркал и вежбал техники, иако му било речено дека е премногу млад за да вежба. Во тоа време, џудото се уште било нарекувано Кано Џиу џицу - (по неговиот основач Џигоро Кано - Jigorō Kano), и затоа називот на „новата“ вештина станува Бразилско Џиу-џицу - наместо да биде Бразилско џудо. Разликата помеѓу варијантите на името Џу Џуцу и Џиу Џицу, се јавува поради начинот на изговор на истите јапонски слогови во Бразил и САД и Европа. Семејството Грејси во почетокот ја брендирало вештината под називот Грејси Џиу-Џицу (GJJ)

helio-gracie
Хелио Грејси

, а по масовното раширување низ Бразил почнува да се нарекува Бразилско Џиу-Џицу (BJJ). Нагласувањето на борбата во партер (на под) настанало затоа што семејството Грејси сметале дека тоа е поефикасно и така ќе бидат по практични во борбите еден-на-еден. Карлос и Хелио Грејси помогнале во развојот на БЏЏ преку промоција на борби (најчесто против вежбачи на другите боречки вештини), натпревари и децениско експериментирање низ интензивен тренинг. БЏЏ доминираше на првиот голем модерен натпревар во мешани боречки вештини (ММА), принудувајќи ја новата област да усвои многу од неговите практики. Во БЏЏ помалку се практикуваат техники во стоечки став и поради корените кои ги има во џудо и џуџуцу.

Во денешно време Бразилското Џиу-Џицу е спортска дисциплина издигната на светски ранг и се практикува масовно. Но не треба да заборавиме дека поради спортскиот карактер, исто како и модерното Џудо, па и сите останати боречки спортови, правилата со кои се забранува нанесување на неизлечиви повреди и трајни оштетувања, го намалуваат спектарот на теники за одбрана (и напад) и со тоа губат од целовитоста како боречки вештини. Тоа е една од двете работи што ги прави различни од боречката вештина аикидо, а втората крупна разлика е во идејата за ненапаѓање и неповредување, врз која е изградено аикидото, и поради што во аикидото не се можни натпревари. Наместо тоа, се негува идејата за себенадминување, наместо еднократна победа која носи краткотрајна слава и задоволување на човечката суета.

bjj
Модерна, спортска варијанта на Бразилско џиу-џицу